Over Jam en Zo

Jam en Zo in Oosterblokker in Noord-Holland is een klein maar professioneel bedrijfje onder leiding van Thessa Bruijns waar zij met veel plezier en toewijding de (h)eerlijkste streek producten zelf teelt, verwerkt in de keuken en aan huis verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan zoals jam & chutneys gemaakt van fruit en groenten maar ook diverse bloemen en kruiden die zij gebruikt voor de workshops.

Haar hobby’s zijn bakken, koken en tuinieren.

Dit is binnen kort ook te zien op TV! Net 5 presenteert de High Tea Challenge en Thessa is te zien op 28, 29, 30 en 31 maart! Kijk je ook?

 Thessa woont samen met partner Ron en hun 4 kinderen in Oosterblokker en samen met een koppel dieren zijn zij veel te vinden op het 10.000 mtr erf.

Nieuwsgierig? kom eens langs bij het winkeltje of boek een arrangement. We zien je graag.

Bloemen enzo

Tevens geeft Thessa groendecoratie workshops onder de naam Bloemen enzo. Dat doet ze zowel op locatie als bij haar thuis in een ruime en gezellige workshopruimte. Er wordt veel gewerkt met veel en vers groen, bloemen en natuurlijke decoratie materialen. Ieder seizoen weer anders, en altijd met koffie, thee, taart en borrel met wat lekkers toe! Leerzaam en gezellig. Zien we je eens met familie, vrienden of collega’s?

Meer info vindt je op onze workshop pagina.

Voor de recepten van de taarten die wij bij de koffie serveren, de High tea lekkernijen en gerechtjes die passen bij de groenten en fruit die wij telen, Bekijk eens onze recepten pagina

 Onze tuin

In de nazomer van 2013 is Thessa met haar partner Ron Varga begonnen met het aanplanten van een nieuwe tuin zodat er voor de streekproducten van JAM en ZO steeds meer en onbespoten en met liefde en aandacht geteelde fruit en groente kunnen verwerken in de keuken van Jam en Zo. Het fruit in de eigen boomgaard bestaat uit o.a. Opal en Reine Victoria pruimen, bessen, vlierbessen, druiven, perziken, vijgen, pompoenen en rabarber, kruiden en veel eetbare bloemen en sier snijbloemen.

Om plagen te voorkomen houden we beestjes weg door de slimme inzet van kruiden en geurende groenten en doet anti-worteldoek en een aantal schoffels zijn werk tegen het onkruid. En zetten we beestjes tegen beestjes in.

Ook eens zin om te helpen in de tuin? Kom dan eens naar een van onze landwerk dagen.

Door veel bloemen in de tuin verwelkomen wij de vliegende bestuivers. We houden het hele jaar ook bijen voor de bestuiving en de heerlijke honing, kom gerust eens kijken op bv de opendag!

Dan lopen ook onze Hamp shire Down schaapjes met de lammeren in de wei en kunnen er kippen eitjes uit het hok worden geraapt door de bezoekende kinderen.

​Nieuwsgierig?

Kom eens langs in ons winkeltje en hou onze Facebookpagina in de gaten of kijk regelmatig even op de website.
Smakelijke en creatieve groet van Thessa Bruijns.

Thessa Bruijns

Thessa Bruijns

Eigenaar

Eigenaar Thessa Bruijns bedenkt de concepten, teelt en oogst het fruit en de groenten, verwerkt deze in de eigen keuken tot jam, sap, limonade, zoetzuur, chutney en zo. Thessa staat ook meestal zelf in het jamhuisje en op markten. Ook geeft zij de workshops en maakt zij de plantencreaties voor de verkoop bij het jamhuisje, is ze verantwoordelijk voor de inkoop van decoratie en verpakkingen en beheerd de website.
Ellie Bruijns

Ellie Bruijns

Moeder Ellie Bruijns in liefdevolle herindering. werkte meestal achter de schermen aan de website, de etiketten en het promotiemateriaal. Ze hielp regelmatig met het ontpitten en ontkronen van het fruit, maakte cadeaupakketten en hielp de klanten in het jamhuisje en soms op de markt. Ook maakte ze voorbeelden voor de workshops en was zij verantwoordelijk voor de administratie. Wat missen we haar!

Co Bruijns (rechts)

Co Bruijns (rechts)

Vader Co Bruijns is de manus van alles. Hij doet veel klusjes rondom het jamhuisje en maakt waar ook maar om geroepen wordt zoals de workshop frame’s. Ook schilt hij vaak de stoofpeertjes en helpt hij met ontkronen en ontpitten.
Tiny Varga

Tiny Varga

Schoonmoeder Tiny Varga komen we regelmatig tegen op woensdag in het jamhuisje. Ze helpt de klanten en maakt graag een praatje en past op de kinderen.
Ron Varga

Ron Varga

Partner Ron Varga leeft zich uit bij de bijen, zijn hobby. En helpt hij in de tuin, onderhoud de machinerie en helpt regelmatig met het voorbereiden van het fruit. Als het nodig is helpt hij ook met het opbouwen en afbreken van de markt uitstalling. Ron onderwerpt zich graag aan het proeven van de producten.

Nichtje Anne

Nichtje Anne

Springt graag in als het tijdelijk nodig is en helpt graag met het winkeltje en paastakken bossen.

Onze bijenzorgen voor de bestuiving in de fruit tuin en onze overheerlijke verse honing.

Inge

Inge

Helpt soms met de workshops, gaat graag voor de gezelligheid mee inkopen en inspiratie en ideeën opdoen.

De Kippen

De Kippen

De kippen leggen heerlijke verse eitjes voor de verkoop en de vers gebakken workshop taarten.

Hond Moos

Hond Moos

onze Berner Sennen hond Moos bewaakt het erf en zorgd voor veel gezelligheid. hij blijft altijd keurig achter het hek, maar voor de foto mochten ze even voor het hek poseren.

De zorgcliënten SGD Reigerdaal

De zorgcliënten SGD Reigerdaal

De zorgcliënten van de SGD Reigersdaal knippen niet alleen stofjes, ze plakken etiketten, maken kleine pakketjes en werken af en toe ook in de fruittuin.

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes

Verder kan Jam en Zo nog rekenen op een hele schare schattige lieveheersbeestjes die heel ijverig de luizen bestrijden.
Freek

Freek

Shetlander Freek zorgt voor gezelligheid en produceert  natuurlijke bemesting van de moestuin.

Jop en Jannes

Jop en Jannes

Deze twee kanjers helpen vrijwillig waar het maar kan, bv uitzoeken van pompoenen, plukken van de bramen, zijn proefkonijnen voor de kinderworkshops en proeven erg graag de warme jam 🙂
Hampshire Down schaapjes

Hampshire Down schaapjes

De Hampshire Down schaapjes zorgen voor wol en het kort houden van het gras. De wol is ook te koop bij Jam en Zo en te gebruiken met de bloem en plant workshops. De lammeren zijn ieder jaar tevens ook te koop!
Dirk

Dirk

De Britse korthaar kater Dirk ‘doet’ aan ongediertebestrijding, verwelkomt de klanten bij het jamhuisje en maakt het erf ‘aaibaar’.

De gezichten van Jam en Zo

Jam en Zo kan op een hele schare vrijwilligers rekenen. Zij helpen met het dunnen van het fruit, helpen ondersteunen bij workshops, schoonmaken, ontpitten, ontkronen en snijden van het fruit, het maken van cadeaupakketten, verkoop op markt of in het jamhuisje, en diverse (timmer)klusjes zoals het maken van de workshop frame’s etc. Hieronder een overzicht van wie waar te vinden is bij Jam en Zo. Voor het onkruidvrij houden van de fruit-, moestuin zoeken wij nog een paar serieuze vrijwilligers. Alle vrijwilligers worden regelmatig verwend met wat lekkers uit het jamhuisje.